Huidige temperature
4,33 °
Huidige windkracht
3 Bft
Huidige windvlagen
4 Bft
Vaardigheidsproeven>let op, in 2020 geen georganiseerde vaardigheidsproeven in juni en september!

Wil je op een goede manier leren roeien en ook je conditie verbeteren of op peil houden? Dan is de Vaardigheidsproef een mooie uitdaging. Vaardigheidsproeven roei je in het meest individuele nummer. Bij scullen in de skiff, C-1 of eenpersoons werrie en bij boordroeien in de 2-.Het is geen wedstrijd, hoogstens een met jezelf.  

De vaardigheidsproef is bedacht door de roeibond KNRB. Alle Nederlandse roeiverenigingen kunnen er aan mee doen. Er zijn vaardigheidsproeven voor volwassenen en voor junioren. Voor junioren zijn er aanvullende eisen op het gebied van kennis van het roeien, bijvoorbeeld de roeicommando’s en roeimateriaal.

Tijdens een vaardigheidsproef wordt een bepaalde afstand (afhankelijk van geslacht en leeftijd) binnen een bepaalde tijd roeiend afgelegd. Na het behalen ervan, krijg je een certificaat. Volwassenen roeien een afstand tussen 10 en 20 kilometer. De jeugd en junioren roeien tussen 4 en 18 kilometer. Meer details zijn te vinden op de pagina van de KNRB: vowassenen  |  jeugd & junioren. Informatie over de route en de keerpunten is te vinden in het document 'Keerpunten Vaardigheidsproef' onderaan deze pagina. 

Welke boten?
Er wordt gebruik gemaakt van een skiff, C-1, éénpersoonswherry (single wherry) of boordtwee. Voor deze boottypen is gekozen opdat de roeier een geheel eigen prestatie levert. Daarom wordt de vaardigheidsproef niet in de 2x maar wel in de 2- gevaren. In de boordtwee zijn immers beide roeiers nodig om de boot recht vooruit te laten gaan.
 
Tijdsduur.
Voor alle categorieën staat een tijd:
skiff en boordtwee: 2 uur
wherry: 2 uur en 30 min
C1 em C2-: 2 uur en 10 min
 
Categorieën senioren.
Het aantal te varen kilometers is afhankelijk van uw leeftijd. De categorieën zijn als volgt:
I heren t/m 36 jaar  20 km
II heren 37 t/m 50 jaar  18 km
III heren 51 t/m 65 jaar  16 km
IV heren 66 jaar en ouder 14 km
V dames t/m 36 jaar  18 km
V dames 37 t/m 50 jaar 16 km
VII dames 51 t/m 65 jaar 14 km
VIII dames 66 jaar en ouder 12 km

Starten in een ‘jongere’ categorie is mogelijk.
In de boordtwee moet men de afstand van de jongste roeier varen. Ook mag er gemixed gestart worden. Hier geldt ook dat de langste afstand gevaren moet worden.

Categorieën junioren.
J/M  10/11 jr 4 km in 40 min
J/M  12 jaar 6 km in 55 min
J/M  13 jaar 8 km in 75 min
J/M  14 jaar 12 km in 100 min
M 15/16 jaar 14 km in 120 min
M 17/18 jaar 16 km in 120 min
J 15/16 jaar 16 km in 120 min
J 17/18 jaar 18 km in 120 min

Waar wordt de vaardigheidsproeve geroeid?
We roeien de vaardigheidsproeven vanaf de vereniging richting Heerhugowaard en de sluis en terug. Alleen de 20 km wordt op de Hoornse Vaart bij de molens gestart.

Wanneer worden de vaardigheidsproeven gedaan?
In tegenstelling tot voorgaande jaren, worden in 2020 GEEN vaardigheidsproeven door de commissie georganiseerd. Wel kunnen  ARZV-leden de vaardigheidscommissie benaderen om zelfstandig de vaardigheidsproeve af te leggen. Daar zijn geen kosten aan verbonden, tenzij u een diploma wil, daarvan zijn de kosten €1,40.

INSCHRIJVEN hoeft derhalve niet, uitslag wel graag doorgeven aan de commissie per mail:

vparzv@gmail.com
 

Prijzen
Jaarlijks reikt de KNRB een wisselprijs uit voor volwassenen die bestemd is voor de vereniging die in verhouding tot het aantal seniorleden van die vereniging de meeste vaardigheidsproeven heeft afgelegd. Ook voor de vereniging met de meeste afgelegde jeugd en junioren vaardigheidsproeven is er een prijs te winnen. ARZV Roei heeft beide prijzen al meerdere keren gewonnen. In 2016  en 2017 wonnen we zowel de prijs voor de volwassenen als voor de jeugd en junioren. ‚Äč

Meer informatie en de officiële reglementen
Uitgebreide informatie is te vinden op de site van de KNRB, http://www.knrb.nl onder KNRB > KNRB Reglementen > Reglementen VP senioren (of junioren).

De vaardigheidsproeven worden georganiseerd door Annemarie Bloemers, Suzanne Zonneveld-Braak en Annelies Zuid. Vragen? Spreek ons aan of stuur een mail naar vparzv@gmail.com.

Documenten