211227-logo
 

Een heel bijzonder lid: Rients Miedema

Geplaatst op 26-02-2023  -  Categorie: Openbaar  -  Auteur: Bram Swart

De roeiafdeling kent vele trouwe leden, maar het meest opmerkelijk is de 65 jaar dat Rients Miedema nu lid is van de ARZV-R

Op 17 januari heb ik hem bij hem thuis mogen interviewen om wat feiten te horen over dat lange lidmaatschap.

Rients is op 1 januari 1958 lid geworden. Hij moest nog 18 jaar worden en nog in dienst. Hij was ingeloot bij de Marine en het leek goed om al vast te kunnen roeien. Omdat hij bij zijn vader in de kledingzaak was gaan werken, ging hij op maandagochtend roeien. Toen hij eenmaal zelf winkelier was geworden, is hij dat roeien op maandagmorgen blijven doen. Hij heeft op de club zijn vrouw leren kennen en met haar ging hij dan in de dubbel wherry op maandag roeien. Ze gingen ook samen instructie geven en roeiproeven afnemen. En ze vonden het leuk om leuke evenementen te gaan houden voor de roeileden. Rients is van 1962 – 1968 lid van de roeicommissie geweest. Ook zijn vrouw Irene de Jager is daar lid van geweest. In het archief zijn nu nog winter- en zomerprogramma’s terug te vinden en Rients legde uit dat in de jaren zestig ze er flink aan moesten trekken om voldoende leden te houden. De roeiloods aan het Afgesneden Kanaalvak was toen al sterk verouderd en niet geschikt om er feesten te houden. Daarvoor werden dan andere panden gezocht.

In het archief trof ik ook een uitslag aan van een op 2 juli 1966  gehouden roeiwedstrijd in single wherries in Alkmaar waarbij Rients de winnaar was.

Op onderstaande foto uit 1966 zien we de roeileden voor de oude loods. Rients en Irene zijn de 4e en 5e personen vanaf links.

kanaalvlak-1966

Rients is altijd heel handig geweest met het repareren van boten hij heeft ook na de verhuizing van de roeiaccommodatie naar de Beverdam jaren gewerkt in de materiaalloods.

Rients is in 1996 benoemd tot lid van het jaar en in 2012 heeft hij samen met Louis van Vuuren en Jan Hammer de nieuwe acht “Wespendief” mogen dopen en is in de nieuwjaarsreceptie op grond van zijn kennis, kunde en positieve inzet benoemd tot Lid van Verdienste!

Hij is nu bijna 83 jaar en nog steeds is hij regelmatig aan het roeien. Ook heeft hij een zeilboot en is hij lid van de ARZV in Akersloot.

Kortom:  Rients is een ARZV-er in hart en nieren en een heel prettig persoon om mee om te gaan.

 

 211227-logo

ADRESGEGEVENS

ARZV Roei
​Beverdam 1
1822 AA Alkmaar
siraterces.[antispam].@roei.arzv.nl

o-1dtdoi8tc1ot1uth19lr1baqnli7