211227-logo

 
 

Vakantie verhaal: Rondje Rügen

Geplaatst op 30-08-2022  -  Categorie: Openbaar  -  Auteur: Marcel Stal

Vier dagen op zee, is weer eens wat anders. Gelukkig met zeewaardige boten, de hele boot is één grote luchtkast en als er golven binnenkomen, spoelen ze via een goot in het midden aan de achterkant er weer uit.

We gaan naar Stralsund aan de Oostzee, waar een kennis lid is van de Stralsunder Ruderclub. Een statig pand img-3387-002aan de kust, waar we verblijven in een slaapzaal. Enkelen komen net terug uit Leeuwarden waar ze de Elfstedentocht met z'n drieën hebben gedaan. Er gaat ook een roeier van de Stralsunder RC mee op ons rondje om Rügen. Hij heeft hem al tien keer gevaren. Hij kent de route op zijn duimpje. Maar we navigeren ook met waterkaarten en GPS. Dat kent zijn uitdagingen als we rotsen vlak onder de oppervlakte zien, maar we weten ons zonder schade te redden.

Dus 's ochtends lunchpakket maken en de rest van de dag op het water. Het worden weidse uitzichten, na twee uur roeien kun je de kerk van Stralsund nog zien. Onderweg leggen we aan op een soort waddeneiland voor een strandwandeling langs een mini vuurtoren. Hij komt niet boven de bomen uit. Hopelijk stranden er geen boten hier. Tijdens de wissels blijkt dat de boten daar niet voor gemaakt zijn. Op stilliggen zijn ze niet berekend, dan stroomt het water via de achterkant de stuurplek in.

Vier dagen 188km roeien op open zee, langs rotsformaties, een stuk met de kustwacht die uit verveling met ons meevaart en aan het eind van een dag het strand op tussen verbaasde badgasten. De vierde dag moeten we met windkracht 4 door de branding heen, De handelingen en volgorde wordt goed doorsproken door de leden van Dutch Coastal Rowing. Dat levert een nat pak op, maar we komen wel allemaal veilig aan boord. Onderweg slapen we in een jeugdherberg, op een camping en in een kerk, als het maar dicht bij de boten is en goedkoop. Prima georganiseerd allemaal, ondanks het gebrek aan bereik bij de eerste overnachting.

Terug in Stralsund bezoeken we nog een museumhuis van een koopman uit de Hanzeperiode, maar zonder Martin die om 5 uur 's ochtends al weer in de trein zit om de Ringvaart te skiffen. Tweede plek overall trouwens na meer dan 500km roeien in twee weken. Er is geen maximum wat je kunt roeien, dat blijkt maar weer.211227-logo

ADRESGEGEVENS

ARZV Roei
​Beverdam 1
1822 AA Alkmaar
siraterces.[antispam].@roei.arzv.nl

o-1dtdoi8tc1ot1uth19lr1baqnli7